SALJI DI UNIVERSITI KU

SALJI DI UNIVERSITI KU

AWE-DONDE

AWE-DONDE

جامعه مؤته

جامعه مؤته

KULIAH SYARIAH MU'TAH

KULIAH SYARIAH MU'TAH

Berhati-Hati Menggunakan Facebook!!!

Sunday, March 14, 2010


Terlalu ramai yang bertanya apakah hukum bermain,membuka akaun facebook.Alhamdulillah,masih lagi yang berminat untuk mengetahui hukum halal haram dalam sesuatu perkara.Dan telah dijawab oleh pelbagai pihak maka rumusanya adalah hukum bermain facebook harus selagi mana facebook tidak terbukti menggunakan pengaruh menyumbang dana kepada Yahudi untuk menyerang umat Islam dan pelbagai lagi hujah untuk menyokong harusnya menggunakan facebook.

Tetapi,saya tidak mahu membincangkan perkara tentang ini,kerana ada satu lagi hukum yang mana masih ramai lagi dalam kalangan kita tidak perasan tentang perkara ini,sehingga ustaz-ustaz dan ustazah pun turut serta bermain permainan ini.Iaitu permainan kuiz meneka nasib pada masa hadapan dan membaca peribadi melalui horoscop serta pelbagai permainan kuiz yang ada unsur-unsur ramalan.Mungkin ramai yang memandang enteng tentang perkara ini kerana bertanggapan hanya itu hanyalah suka-suka.Tetapi,harus diingat tentang hukum-hakam tidak ada yang suka-suka dan boleh dipandang ringang!Sebagai contoh kamu mahu membuka aurat kerana fesyen dan suka-suka sahaja.Jika dihadapan Allah,mampukah kamu menjawab saya hanya membuka aurat kerana suka-suka sahaja?

Tidak boleh dinafikan lagi permainan kuiz meneka nasib dan membaca bintang ini melimpah ruah dalam facebook.Jadi,apakah HUKUM bermainnya?

Perkara ini sudah lama dibincangkan oleh ulama’ dan ahli-ahli agama.Cuma,kita yang tidak mengetahui perkara ini.

SOLAT mereka yang membaca ramalan bintang sama ada di akhbar, majalah atau di internet tidak akan diterima Allah selama 40 hari, tidak kira mereka percaya atau sebaliknya kerana perbuatan itu sama seperti berjumpa dengan tukang ramal.

Pensyarah Fakulti Syariah dan Undang-undang Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Nik Salida Suhaila Nik Saleh, menjelaskan perkara itu berdasarkan ulasan ulama terkenal Yusuf al-Qardawi mengenai hukum membaca ramalan bintang.

Katanya, walau seseorang itu tidak membenarkan apa yang dibaca, solatnya tetap tidak diterima selama 40 hari dan jika membaca serta membenarkan pula ramalan itu, maka orang itu dikatakan kufur kepada ajaran Muhammad.

Bagaimanapun katanya, jika membaca dengan tujuan untuk membantah, menjelaskan dan mengingkari amalan syirik, hukumnya dituntut malah menjadi wajib kerana tujuan memberi pengajaran kepada orang lain.

'Jelas amalan meramal, membaca dan menaruh sikit rasa yakin apa dikatakan ramalan bintang itu perlu dijauhi mulai hari ini. Ini bukan perkara main-main atau seronok-seronok kerana ia bercanggah dengan hukum Islam,' katanya.

Mari kita perbincangkan dalil-dalil:

1.Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: 'Sesiapa yang datang kepada dukun kemudian dia membenarkan terhadap apa yang dikatakan olehnya, maka solat orang itu tidak diterima Allah selama 40 hari.'

2.Surah AN-NAHL AYAT 105
Wajhu dalalah disini mengajak kita menghindari perbuatan menjumpai tukang tilik dan tukang ramal kerana Allah memberi amaran tentang golongan itu.Tukang tilik dan tukang ramal itu kita boleh kiaskan kepada kuiz meneka nasib di facebook.

3. Sekiranya kita menyemak firman-firman Allah S.W.T. di dalam al-Qur’an maka kita dapati terciptanya bintang-bintang di langit dan pergerakan-pergerakannya bukan berperanan untuk menentukan kebaikan atau keburukan perjalanan hidup makhluk Allah S.W.T di atas muka bumi ini. Peranan bintang-bintang adalah sebagai perhiasan di langit, penunjuk arah perjalanan dan sebagai pelempar syaitan.Bukanya bertujuan untuk kita meneka nasib.
Ini adalah sebagaimana yang diperjelaskan oleh Allah S.W.T. melalui firman-firman-Nya:

Dan demi sesungguhnya! Kami telah menghiasi langit yang dekat (pada penglihatan penduduk bumi) dengan bintang-bintang, dan Kami jadikan bintang-bintang itu punca rejaman terhadap syaitan-syaitan; dan Kami sediakan bagi mereka azab neraka yang menjulang-julang. – al-Mulk (67) : 5

Dan (Dia mengadakan) tanda-tanda panduan jalan, dan dengan bintang-bintang (pada waktu malam) mereka dapat mengetahui arah yang hendak dituju. - Al-Nahl (16) : 16
4.Dalam jual beli sekalipun Rasulullah s.a.w tetap melarang apa-apa jual beli yang berkaitang dengan nasib,sekalipun uruf masyarakat arab pada masa itu berpegang kuat dengan jual beli itu.Seperti bai’ munazabah,bai’ hisoh dan lain-lain.

5.Masyarakat arab zaman jahiliah sebelum bermusafir,mereka mencabut undi kertas yang tertulis pergi atau tidak pergi.Jika mereka mencabut pergi,maka mereka akan pergi begitulah sebaliknya.Di sini,juga terdapat unsur menaruh nasib dan Rasululllah tetap melarang perkara ini.

6.Surah At-taubah ayat 51.Ayat ini menerangkan tentang segala nasib kita hanyalah Allah yang tentukan,bukanya kuiz mahupun tukang tilik.

Kesimpulanya,Islam melarang keras pengikutnya membuat perkara-perkara yang bergantung dengan nasib,dan ramalan-ramalan.Harus diingat peminat facebook sekalian.Tuan empunya lamanweb ini adalah orang Yahudi ternyata pelbagai agenda dan propaganda yahudi yang tersirat kita tidak ketahui.Terlalu berat untuk saya katakan bahawa hukum bermain kuiz horoscop,ramalan nasib adalah haram.Tetapi,berdasarkan dalil-dalil di atas yang jelas dan saya merasakan juga tidak ada satu maslahat dan apa-apa faedah juga jika kita bermain kuiz itu.Saya bermaksud jika kita tinggalkan permainan kuiz itu,tidak ada apa-apa mudharat pun.Malah,saya melihat terlalu banyak lagi hiburan seperti game,kuiz-kuiz lain kita boleh sertai untuk menggantikan kuiz ramalan nasib itu.Janganlah disebabkan kelalaian kita,sudah termasuk jerat Yahudi laknatullah.Saya berpesan supaya kepada peminat-peminat facebook supaya lebih BERHATI-HATI....

Jika,ada ustaz-ustaz yang berpendapat lain daripada saya ataupun ada dalil yang lebih jelas lagi,saya seru supaya kita sama-sama berdakwah dan menerangkan kepada masyarakat tentang hukum sebenar.Wallahualam

1 comments:

Anonymous said...

kemah dh mu bt..tp gak kalu buleh.hadis hk mu bubuh 2,buh skali nga darjat hadis..sohih ko,hasan ko..sbb bnda nie peting..hadis xleh sebar maen2,lebih2 lg dale bab hukum hakam.. bereh.. barakallah fik..

March 16, 2010 at 10:34 AM

Post a Comment

 

2009 ·AWE-DONDE by TNB